Beurzen

Programma « Renforcement des capacités institutionnelles et organisationnelles du Burundi par la formation et l’acquisition de nouvelles compétences » (PAORC).

  1. Laatst bijgewerkt op

In de voorbije jaren voorzag een beurzenprogramma Burundi elk jaar van een aanzienlijk bedrag voor individuele opleidingen van korte en lange duur, waar veel Burundese studenten van hebben geprofiteerd.

Dit programma bestaat niet meer en sinds 2014 heeft de Belgische samenwerking het vervangen door een veel institutioneler meerjarensysteem dat gebaseerd is op de reële behoeften van de Burundese overheid.

De Burundese en Belgische partijen erkenden het belang van de ontwikkeling van het menselijk potentieel binnen de Burundese instellingen als middel om de institutionele en organisatorische capaciteiten te versterken en als garantie voor duurzame ontwikkeling, en ondertekenden op 28 februari 2014 een specifiek akkoord dat een budget van 8 miljoen euro toekent aan dit programma over een periode van 5 jaar.

De PAORC wil niet langer individuele beurzen toekennen op basis van individuele aanvragen en wensen, maar substantiële steun verlenen om de vaardigheden op het gebied van human resources van een groep begunstigde Burundese organisaties te versterken. Deze organisaties worden geselecteerd op basis van hun rol in de verwezenlijking van de strategische ambities van de prioritaire sectoren van de Belgisch-Burundese samenwerking. Het kan gaan om overheidsorganisaties of niet-overheidsorganisaties (civiele maatschappij, privésector, universiteiten, enz.), grote of kleine organisaties.

Volgens de interventiestrategie van PAORC kunnen opleidingen, studies of andere initiatieven om de vaardigheden van individuele deelnemers te versterken niet als doelen op zich worden beschouwd. Wat belangrijk is, is de gerichte ontwikkeling van menselijke hulpbronnen in lijn met prestatiedoelstellingen die zijn afgestemd op sectorstrategieën en in overeenstemming met een opleidingsplan dat door de instelling is opgesteld.

Het project beantwoordt aan de uitdagingen van de Burundese overheid op het gebied van capaciteitsopbouw, zoals beschreven in de Nationale Strategie voor Capaciteitsopbouw. Dit betekent dat het project deel uitmaakt van een nationaal kader dat is afgestemd op de kwestie van capaciteitsopbouw.

Het project beoogt 5 resultaten:

  1. De uitvoering van de Nationale Strategie voor Capaciteitsopbouw wordt ondersteund op het gebied van capaciteitsopbouw van human resources.
  2. De capaciteiten van de geselecteerde trainingsinstituten worden versterkt.
  3. Er wordt menselijk potentieel ontwikkeld op gemeenschappelijke competentiegebieden in prioritaire sectoren.
  4. Er worden menselijke hulpbronnen ontwikkeld op specifieke deskundigheidsgebieden in de prioritaire sectoren.
  5. Voortzetting van eerdere studiebeursprogramma's die nog lopen.